The off-shuttered concrete wall in the new lounge marks the position of the original external villa wall and echoes its weatherboard finish.

The off-shuttered concrete wall in the new lounge marks the position of the original external villa wall and echoes its weatherboard finish.

A number of original features were retained, including this archway. The smaller window in the rear wall helps to visually reinforce the axial progression from the front door to the back of the property.

A number of original features were retained, including this archway. The smaller window in the rear wall helps to visually reinforce the axial progression from the front door to the back of the property.

This modern, corrugate-clad addition by Scarlet Architects sits behind a traditional villa.

This modern, corrugate-clad addition by Scarlet Architects sits behind a traditional villa.

Recycled matai flooring adds to the warm glow and complements the reclaimed timbers in the bar.

Recycled matai flooring adds to the warm glow and complements the reclaimed timbers in the bar.

A large window marks the link between the villa and the addition. The ceiling height in the addition has been lowered to reflect the standard ceiling height in a modern house.

A large window marks the link between the villa and the addition. The ceiling height in the addition has been lowered to reflect the standard ceiling height in a modern house.

A story across the ages, this house combines the original transitional villa, a '90s extension and the latest addition – the sunken living area and lower-level rooms by architect Jonathan Smith.

A story across the ages, this house combines the original transitional villa, a extension and the latest addition – the sunken living area and lower-level rooms by architect Jonathan Smith.

A boardwalk-style path leads visitors directly to the front door – past the pool on the right and the courtyard on the left – of this remodelled house by Graeme Cunningham of Architecture + Environment.

A boardwalk-style path leads visitors directly to the front door – past the pool on the right and the courtyard on the left – of this remodelled house by Graeme Cunningham of Architecture + Environment.

Existing external walls were replaced with stacking doors to create a space incorporating both indoor and outdoor areas.

Existing external walls were replaced with stacking doors to create a space incorporating both indoor and outdoor areas.

Interior designer Jason Bonham introduced texture to balance the muted colour palette.

Interior designer Jason Bonham introduced texture to balance the muted colour palette.

Concrete, plasterboard, timber and glass – the full extent of the material palette for this home.

Concrete, plasterboard, timber and glass – the full extent of the material palette for this home.

Externally, board-formed concrete has been used to visually anchor the house to the site.

Externally, board-formed concrete has been used to visually anchor the house to the site.

Bifold doors with clerestory windows open onto the covered terrace, which also acts as a linking element to the rest of the house.

Bifold doors with clerestory windows open onto the covered terrace, which also acts as a linking element to the rest of the house.

A floor-to-ceiling renovation by Gibson Architects has transformed this 1960's bungalow into a sleek, contemporary house.

A floor-to-ceiling renovation by Gibson Architects has transformed this bungalow into a sleek, contemporary house.

The hallway dog-legs to the right into a living area. The sleek, black shelving is the first indication that all is not as it traditionally seems.

The hallway dog-legs to the right into a living area. The sleek, black shelving is the first indication that all is not as it traditionally seems.

From the street, one would expect to step into a classic villa interior.

From the street, one would expect to step into a classic villa interior.

This former mechanic's workshop has been transformed by architect Mark Smith into a family home with a large open-plan living area.

Grey Lynn Garage conversion - The abode is furnished with an eclectic collection of furniture from the couple’s previous homes.

Pinterest
Search